raafs advocatuur favicon

Raafs Advocatuur

De verstopte cadeaubon in de kast; Is deze nog geldig?

Kent u het? U bent uw rommelkast aan het uitpluizen en vindt een oude cadeaubon die u ooit een keer heeft gekregen van Piet, ter ere van uw verjaardag. U besluit ermee naar de winkel te gaan en de cadeaubon te innen. De kassière meldt dat de cadeaubon helaas niet meer geldig is. Dat is zonde, er stond immers nog € 50,- op. Maar klopt het wel wat de kassière zegt?

De consumentenbond en Stichting Keurmerk Cadeaukaarten hebben sinds 2016 in artikel 9 van de Algemene Voorwaarden Cadeaukaarten afgesproken dat bonnen waarmee consumenten iets in een winkel willen kunnen kopen minimaal 3 jaar geldig zijn. Dat betekent dus dat ondanks dat op een cadeaubon staat dat de bon maar 1 jaar geldig is (uitzonderingen daar gelaten), dat niet het geval is. Als consument kunt u dit kenbaar maken bij de betreffende winkel. Zij zijn dan verplicht om de cadeaubon alsnog te innen. Toch is het niet zo zwart/wit als hierboven wordt beschreven. Zo zijn er nog enkele regels die in deze blog eveneens besproken zullen worden.

Zo zijn er uitzonderingen op bovenstaande termijn van 3 jaar. Allereerst moet er door de betreffende winkel op de cadeaubon en op het omhulsel de geldigheidsdatum worden vermeld. Als er geen uitgiftedatum of vervaldatum op de cadeaubon staat of als er nergens vermeld staat waar u de geldigheidsdatum wel kunt vinden, is de bon onbeperkt geldig.

Ten tweede als er wel een uitgiftedatum is vermeld maar geen vervaldatum, dan heeft u minimaal 5 jaar de tijd om de cadeaubon in te wisselen.

Ten slotte zit er nog een verschil tussen een besteedbare cadeaukaart en een cadeaukaart in natura. Een besteedbare cadeaukaart is een papieren/elektronische cadeaubon met een bepaald bedrag die de consument bij een betreffende winkel kan besteden. Met een cadeaukaart in natura kan de consument een van te voren vast product, dienst of belevenis afnemen. Denkt u bijvoorbeeld aan een dinerbon of een bezoek aan een spa. In tegenstelling tot de besteedbare cadeaukaart (3 jaar geldig) is deze bon minimaal 2 jaar geldig. Het is mogelijk dat de betreffende winkel aan de consument de mogelijkheid biedt om de cadeaukaart eenmalig te verlengen voor maximaal 1 jaar. Daarbij moet echter wel in beschouwing genomen worden dat de winkel aanvullende, redelijke (administratie)kosten van maximaal 25% van de waarde van de cadeaubon tot een maximum van € 10,- in rekening kan brengen.

Vindt u nu een cadeaubon waar nog een aardig bedrag op staat en vraagt u zich af of deze nog wel geldig is? Lees dan eens goed deze blog door. Voor verdere vragen of andere juridische problemen waar u tegenaan loopt kunt u uiteraard altijd contact opnemen met Raafs Advocatuur!

Geschreven door:

mr. Cliff Raafs
Advocaat

Over Raafs Advocatuur
Raafs Advocatuur is een laagdrempelig advocatenkantoor met een eerlijke en betrokken aanpak. We zijn gespecialiseerd in het asiel- en migratierecht en staan klanten bij door heel Nederland, zelfs over de hele wereld. Naast het asiel- en vreemdelingenrechtrecht behandelt Raafs advocatuur zaken op het gebied van toezicht en bewaring, en het bestuurs- en strafrecht.

Waar kunnen we jou mee helpen?

Ben je op zoek naar een advocaat? Neem gerust vrijblijvend contact op, dan bekijken we samen of en hoe we jou het beste kunnen helpen.

Whatsapp: +31 (0)6 14 22 30 74

Whatsapp
💬 hulp nodig?
Hallo 👋
Hoe kan ik je helpen?